Attesten & co

Of u nu verhuurt of verkoopt, er worden steeds meer attesten van u gevraagd. En die zorgen weer voor de nodige beslommeringen, geloop en stress: bij wie moet u waarvoor zijn? Wanneer kan dat dan? Moet u weer vrij nemen? Wat moet er dan wanneer in orde zijn …

Als u die attesten niet maandelijks moet opvragen, is elk attest weer een ware ontdekkingstocht langs loketten, bureau’s en diverse instellingen. Bij Aertsen makelaars zijn die attesten dagelijkse kost. We nemen zo de beslommeringen errond dan ook graag op ons.

EnergiePrestatieCertificaat (EPC)

Hoe energiezuinig is het pand dat u wilt verkopen of verhuren? De Vlaamse Overheid eist dat elke woning (appartement, huis, serviceflat, studentenkamer…) wordt onderzocht op haar energieverbruik. Hoe goed is ze geïsoleerd? Welke verwarming is er…?

De resultaten van dit onderzoek leveren een score op, die vervolgens wordt neergeschreven in een EnergiePrestatieCertificaat (EPC).

Sinds januari 2019 zit het EPC in een nieuw jasje. Het EPC blijft verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, ...  Wel ziet het EPC er helemaal anders uit en bevat het nieuwe informatie. Het EPC is een stuk visueler, de woning krijgt een label en de aanbevelingen zijn een pak concreter. 

Heeft u nog een geldig EPC (van voor 1 januari 2019), dan bent u niet verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken als u uw woning te koop of te huur aanbiedt.

Toch kan het nieuwe EPC interessant zijn als u intussen renovatiewerken liet uitvoeren. Ook als u niet van plan bent om uw woning te verkopen of te verhuren, kan het nieuwe EPC u handige informatie geven, bijvoorbeeld bij renovatieplannen.

Elektrische keuring

Wanneer u in Vlaanderen een woning verkoopt, is het mogelijk dat u de elektrische installatie moet laten keuren. Elke elektrische installatie die in gebruik werd genomen voor 1 oktober 1981 moet eraan geloven, maar ook nadien moet er regelmatig gekeurd worden, zeker als er wijzigingen zijn aangebracht aan de installatie. De wet vereist immers een geldig attest van ‘elektrische keuring’ bij het ondertekenen van de akte. Welke woning wanneer moet worden gecontroleerd en of uw pand daar dan bij hoort, is al een onderzoek op zich. Wij zoeken het voor u uit en helpen u aan de nodige attesten.